Vindelälvan i silver

895kr

Kategori: Etiketter: , ,

Beskrivning

medaljongen Vindelälvan
Vindelälvan 999/1000 silver

Vindelälvan, den kvinnliga principen och det kvinnliga företagandet i en enda symbol.

Medaljongen präglas hos Svenska Medalj i Eskilstuna, där också Nobelmedaljen tillverkas. Hon görs i 999/1000 silver och levereras i en ask med silkesband – färdig att bäras. Det här är presenten till den som skapar flyt och hållbarhet. Till kvinnan du uppskattar eller kollegan du vill belöna. På baksidan är medaljongen slät för eventuell gravyr.

Formgivningen påbörjades 2001 och silversmycket fann sin form 2003. Vill du läsa hela berättelsen så återges den här nedanför:

Berättelsen om Vindelälvan.

Året var 2001 och det stannade en bil på parkeringen till Vindelåforsens Stugby.

Från tätorten, Sorsele, nio mil bort, kom tre kvinnor som ville prata med Marita om en idé de hade. De gick alla in i Skulpturum, som då var hennes arkiv och arbetsstuga, och stängde dörren efter sig.

Själv skulle jag lotsa en grävmaskin genom terrängen för jag planerade en anslutningsväg för snöskotrarna på vintern. Ett djupt dike brukade kanalisera smältvatten på vårarna och skotrarna körde ohjälpligt fast när snön brast under dem. Nu skulle jag släta till alla ojämnheterna och vägen in till stugbyn skulle bli farbar hela vintersäsongen. Utan problem. Det var min idé.

När jag ledsagat grävmaskinisten en tid, och kom tillbaka till stugbyn, var mötet inne hos Marita avklarat och kvinnorna skildes åt. Senare fick jag höra att det var ett projekt för kvinnligt företagande som ville ha en symbol, både för kvinnligt företagande och för den fria Vindelälven – älven som Sverige sparade från Vattenkraftsutbyggnad. Man lovade från projektet att det skulle bli ett skissarvode för ett original och sedan tänkte man intressera Sorsele Kommun för att göra en större offentlig utsmyckning.

Men nu går jag händelserna i förväg.

Då, 2001, var Marita glad för uppdraget och för att få ett jobb. Skissarvodet var på 10000 kr och vi behövde inkomsten. Så hon började arbeta genast. Inom några dagar hade hon format en sorts vattengudinna som var omgiven av fiskar och vågor. Som alltid, så gick själva formandet väldigt snabbt. Det blev aldrig några oavslutade versioner, eller försök. Det blev bara formgivning – rakt på.

Originalet såg ut som den gipsavgjutning vi ser på bilden här nedanför.

En liten skulptur av Vindelälvan
Skissen till Vindelälvan från 2001 gjordes i gips. Från Utställningen ”Vad har hantverk med pengar att göra?” Foto: UB
Varför är originalet en skiss?

En skiss, är en modell till hur den stora skulpturen ska se ut. En skiss är också svaret på frågan från uppdragsgivaren. Det är från skissen som alla beslut ska fattas. Vill man gå vidare och genomföra projektet utifrån skissen?

Kvinnorna från projektet var överförtjusta. De hade fått precis det som de efterfrågade. För dem fanns det ingen tveksamhet. Det här var något att gå vidare med. De behöll skissen och betalade Marita arvodet och de vandrade inom kort in till Kommunstyrelsen i Sorsele Kommun och begärde att man skulle göra en stor Vindelälva – genast. Detta var på hösten 2001.

Tiden gick. Inget hördes av. Vi väntade på vad som skulle ske med formgivningen, men inget hördes av. Det skvaller vi fick höra från Kommunen tydde också på att ingen kunde relatera till idén. Man förstod helt enkelt inte vad man fått i sin hand.

Under vintern började Marita karva ned formen från skulpturen i stora gipsplattor. Det såg ut som i gipsplattan på bilden här nedanför.

En gipstallrik med reliefen till Vindelälvan.
När den stora skulpturen dröjde, gjorde Marita om formen till en medaljong istället. Så här såg det originalet ut. Från utställningen ”Vad har pengar med hantverk att göra?” Foto: UB

Eftersom konstnären alltid äger sin egen formgivning så var Marita fri att tänka i egna banor. Om det inte gick med den ena vägen, så fick det väl finnas en annan. Marita började korrespondera med Myntverket i Eskilstuna.

Hennes kompisar i Eskilstuna, i gravyrverkstaden och på kontoret hos Myntverket, började räkna på vad det skulle kosta att göra formen till ett litet halssmycke. Under 2003 åkte vi så ned till dem och beställde ett verktyg. Med verktyget stämplar du in formen i ett stycke silver. Marita skulle låta Myntverket göra Vindelälvor i silver, som halssmycken. Sommaren 2003 började vi sälja de första exemplaren.

Efter att ha gjort etthundra exemplar tog det av olika anledningar slut med älvorna. Marita tillverkade under tiden dels medaljen till Astrid Lindgrens minne och dels bronsmedaljen till Potatisbacken. (2004) Och mycket senare, när Myntverket började få signaler om att det skulle läggas ned, guldmedaljen åt SLU för förtjänstfull forskning. (2009)

När så Myntverket lades ned för gott så begärde vi att få våra verktyg tillbaka. De kom på posten och vi gömde dem i kassaskåpet. Nu skulle det nog inte bli några flera älvor.

Så, 2012, började jag leta efter olika fabrikanter, men fann ingen som passade oss. Då gjorde jag en sökning på ”Nobelmedaljen” och hittade företaget som gjorde guldmedaljen till Nobelpriset – Svenska Medalj AB i Eskilstuna. Cirkeln var nästan sluten – och efter några telefonsamtal åkte vi ned i snöyran i februari 2013 för att lära oss allt om processen och arbetet.

Grabbarna på Svenska Medalj och Marita Norin fann varann genast och produktionen startade direkt. Vi fick de första exemplaren med oss i fickan då vi åkte. Snart kom ett paket på posten och vi kunde börja sälja Vindelälvan igen.

Medaljongen är en ovanlig present och en väldigt fin souvenir från vårt område.

Vindelälvan kommer till dig i rekommenderat brev och fakturan medföljer i försändelsen. Medaljongen väger tio gram och är gjord i 999/1000 silver. Ytan är klarlackad för att behålla lystern och du har minimalt med besvär att putsa smycket. Däremot får du tänka på detta att ytan är lackad när du graverar in något på baksidan av medaljongen. Fråga din guldsmed vad han/hon rekommenderar för den långsiktiga vården av Älvan. Älvan är 2,5 cm i diameter och asken är 4,2 ggr 4,7 cm stor.

Frakten kostar 89 kr och det priset gäller även om du vill ha flera souvenirer i samma försändelse. Så vill ni ha flera medaljer så utse en ansvarig för försändelsen som kan kvittera ut åt er alla.

Ytterligare information

Vikt 0.02 kg
Dimensioner 4.7 × 4.2 × 2 cm